top of page

Soviet Fantasia Kickstarter - Hungarian

Történet

A Soviet Fantasia egy szerelmeslevél a queer kelet-európai embereknek, akik küzdenek az otthonukhoz való kötődésért a folyamatos emberi jogi támadásokkal szemben. A film azt hirdeti, hogy nem csak létezünk, hanem jogunk van nemzeti örökségünkhöz, miközben büszkén vállaljuk, akik vagyunk.

Összegzés

Hajnal sosem ismert mást, csak a generációkon átívelő vágyat, hogy elhagyja otthonát egy jobb életért a Nyugaton. Ahogy a nemzeti identitása összeolvad a reménytelenség és marginalizáció légkörével, fogadalmat tesz, hogy mindent maga mögött hagy, és nemcsak új életet kezd, hanem új emberré válik Nagy-Britanniában. A múltja által kísértett Hajnal idővel megtanulja összeegyeztetni a kiközösítés félelmét az autenticitás iránti szükségével.

Beige Mood Board Photo Collage (2).jpg
Írói nyilatkozat

2023-ban a tehetetlenség és félelem légköre aligha egyedülálló a poszt-szovjet országokban. Sokunk számára egyre nehezebb pozitív kapcsolatot ápolni nemzeti identitásunkkal és szülőföldi közösségeinkkel a mindennapi életben tapasztalt rendszeres kirekesztés (és néhol katonai konfliktus) következtében. Néhányunk számára ez azt jelenti, hogy elhagyjuk hazánkat egy jobb élet reményében.

A poszt-szovjet országokban még mindig megmaradt a vonzódás a Nyugathoz, egy olyan generációkon átívelő érzés, hogy az ambíció gyakran kéz a kézben jár az angol nyelvű világgal való asszimilációval. Hordozzuk őseink számtalan történetét, akik hazáikból menekültek, gyakran kockáztatva az életüket ezáltal. Szüleink az egykori Szovjetunió összeomlásával járó hatalmas reményteli érzésről beszélnek, amelyet az újonnan kinevezett kapitalista kormányaink elnyomásával járó csalódás követett.

Jobboldali szélsőségesek szerte Európában elorozzák és kisajátítják a hagyományos szimbólumokat és népi hagyományokat, ami erősíti azt az elképzelést, hogy a queer közösséghez hasonló marginalizált csoportokat saját kultúrájuk nem fogadja el. Azonban ezeket a nemzeti hagyatékokat nem birtokolhatják és határozhatják meg. Képesek vagyunk saját közösségeket formálni a nemzeti identitásunkon belül, és visszanyerni a kultúra olyan aspektusait, amelyeket ellenünk használtak fel.

Most, mint soha korábban, szükségünk van a saját (kelet-európai) queer kultúránkra, olyanra, amely kifejezetten nekünk szól és általunk teremtetett. A Soviet Fantasia egy lökés lesz ennek a valóságnak az irányába. Együttműködve egy brit szervezettel, egyszerre vonjuk magunkra az angol nyelvű világ figyelmét, és remélhetőleg létrehozunk egy olyan művet, amelyet minél több ember számára elérhetővé tehetünk, és amelyet minél többen élvezhetnek.

Copy of Beige Mood Board Photo Collage 3.png
Produkció

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a Soviet Fantasia megbízást kapott az Exeter Phoenixtől, amely 500 font ösztöndíjjal járult hozzá. Szereplőink és stábunk jelenleg pro bono alapon dolgoznak, mivel ez az ösztöndíj közvetlenül a filmbe kerül felszerelések, utazási költségek és helyszínek formájában.

A Soviet Fantasia-t szeptemberben fogjuk forgatni Budapesten, ahol egy magyar csapattal dolgozunk együtt, az autentikus helyszínek végett, illetve, hogy támogatást nyújtsunk a helyi kreatív színtérnek.

Terveink szerint egy 5 perces verziót fogunk forgatni a filmből, amelyből egy 3 perces változat lesz látható a Two Short Nights Film Fesztiválon.

Produkciós idővonal:

Július-szeptember: Előkészületek és közösségi finanszírozás (kickstarter)

Szeptember: A felvételek három napig zajlanak szeptemberben

Szeptember-november: Utómunka és fizikai jutalmak készítése

December-február: Végső vágás és digitális jutalmak létrehozása

 

Február 8.: Világpremier a Two Short Nights Film Fesztiválon

Február - 2025. január: Fesztiválok

Március 2025: Online megjelenés

bottom of page